Ülkemizin Yakın Tarihine Işık Tutan Siyasi ve Darbe Filmleri

Babam ve Oğlum (2005)

 

1980 darbesinde annesini kaybeden küçük Deniz (babası o dönemde bir çok erkek çocuğa verilen ismi koymuş) yedi yıl sonra hiç görmediği dedesinin Ege’deki çiftliğine doğru bir yolculuğa çıkar. Deniz’in dedesini hiç görmemesinin nedeni dedesiyle babasının yıllardır küs oluşudur. Hüseyin Efendi (Çetin Tekindor)okumaya diye gönderdiği oğlunun politik olaylara karıştığını öğrenince onu evlatlıktan silmiştir çünkü.Sadık’ın her şeye rağmen baba evine geri dönüşünün nedeni Deniz’den ayrılmak zorunda oluşudur; küçük oğlunu babasına emanet edecektir. Kelimenin tam anlamıyla Deniz bu çiftlikte hafif tatlı kaçık bir ailenin ortasında bulur kendini.
Y: Çağan Irmak
O: Fikret Kuşkan, Çetin Tekindor, Özge Özberk, Hümeyra, Ege Tanman

 

Beynelmilel (2006)

 

Bir Güney kasabasında yaşayan halk, cuntanın bir silindir gibi insanların üstünden geçmesine alışmaya çalışmaktadır. Askeri yönetime ayak uydurmaya çalışan kasaba halkı ve bir müzik grubu üzerinden dönemin trajikomik olaylarına uzanıyoruz. Müzisyen baba Abuzer ve üniversiteye hazırlanan kızı Gülendam öyküsü bize ülkenin yakın döneminde yaşananları mizahi bir dille hatırlatıyor.
Y: Sırrı Süreyya Önder
O: Cezmi Baskın, Özgü Namal, Umut Kurt


Büyük Adam Küçük Aşk (2001)


75 yaşındaki yargıç emeklisi Rıfat Bey'le, köyüne yapılan operasyonda tüm yakınlarını kaybettiği için köylüsü Evdo tarafından akrabasının yanına bırakılan küçük Hejar'ın yolları İstanbul'da kesişir.Hejar'ın bırakıldığı eve de bir operasyon düzenlenir ve Hejar şans eseri buradan kurtulur.Rıfat Bey, onun şok içinde ve yaralı olduğunu fark edince bundan vazgeçer. Hejar kendine geldiğinde bir başka sürprizle karşılaşırlar; çocuk Kürt'tür ve hiç Türkçe bilmemektedir. Hejar da Rıfat Bey'den hoşlanmaz ancak nefretle başlayan ilişkileri giderek sıcaklaşır ve sevgiye dönüşür. Rıfat Bey, çocuğa Türkçe öğretmeye ve farkında olmadan da Kürtçe öğrenmeye başlar.
Yaşları, kültürleri ve dilleri farklı olmasına rağmen dost olan Rıfat Bey ve Hejar'ın öyküsü... 
Y: Handan İpekçi
O: Şükran Güngör, Dilan Erçetin, Füsun Demirel, Yıldız Kenter

Devrim Arabaları (2008)

 

1960 yılında 27 Mayıs darbesi sonucu göreve gelen general Cemal Gürsel'in gerçek hikayesinden yola çıkarak oluşturulan Devrim Arabaları adlı filmi babası darbecilikle suçlanan parlak yönetmen Tolga Örnek'in çekmesi ilginç bir tesadüf olmuştur. İhtilalden bir sene sonra Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, uzun zamandır hasretini çektiği yerli üretim bir otomobil yapılmasını emreder ve görevin TCDD işletmesine verildiğini açıklar. Hemen işe koyulan 23 mühendisin önünde bu otomobili yapmak için Cumhuriyet Bayramı’na kadar yalnızca 130 gün vardır.
Y: Tolga Örnek
O: Taner Birsel, Selçuk Yöntem, Halit Ergenç


Duvar (1983) 

 

Konusunu gerçek yaşanmışlıklardan alan Duvar, 1970’li yılların sonunda Ankara Kapalı Cezaevi’nde başlayan bir isyanı konu alır. Hapishanenin tüm ağır ve kirli işlerini yapan, en kötü hücrelerinde kalan çocuklar koğuşundan çıkar isyan. Dördüncü koğuşun çocukları terk edilmiştirler, hırsızdırlar, katildirler. Ama asıl en başta kadersizdirler. Bu bahtsızlar hücresinde, diriliğini yitirmeyen tek şey umut kırıntılarıdır. Bir gün daha iyi bir hapishanenin parmaklıkları ardına kaçabilmektir. 
Y: Yılmaz Güney
O: Tuncel Kurtiz, Tuncer Necmioğlu, Ayşe Emel Mesçi, Malik Berrichi, Nicholas Hossein

Eve Dönüş (2006)

 

Mustafa ve Esma 5 yıllık evlidirler. Görkem adında bir de kızları vardır. Tek sorunları kendilerini evden çıkarmak isteyen ev sahipleri ve eve aldıkları renkli televizyonun taksitidir. Televizyonları, çocukları ve kendileriyle mutludurlar. Ama bir sabah kalktıklarında, onları sabahleyin radyoda Hasan Mutlucan, sokakta askerler karşılar. Darbe olmuştur.
Y: Ömer Uğur
O: Mehmet Ali Alabora, Sibel Kekilli

Eylül Fırtınası (2000)


Bir askeri darbe ile hesaplaşma filmidir Eylül Fırtınası. 12 Eylül darbesi yeni patlak vermiştir. Beş yaşındaki Metin ise, bir umutla kendi kendine türküler söyleyerek kaybolan annesini beyhude beklemektedir. Metin'in annesi Ayten ise bir devrimci dava bahanesi ile polisler tarafından tutuklanmıştır. Metin, annesiz kaldığı için hapishanedeki annesinin yanına götürülür. Annesi her ne kadar durumu ona yansıtmamaya çabalıyor olsa da, Metin her şeyi anlamıştır. Artık annesinin özgürlüğü çok uzaklardadır. 
Y: Atıf Yılmaz
O: Tarık Akan, Zara, Kutay Özcan

Gölgeler ve Suretler (2010)


 1963'te Kıbrıs'ta Türklerle Rumlar arasında başlayan olaylar sırasında bir Karagöz kuklacısı olan babasından ayrı düşen genç bir kızın geçirdiği olgunlaşma sürecini anlatıyor. Yıkılıp yanan köylerden, daha güvenli olan şehire kaçış macerası esnasında yaşananlar, Kıbrıs'ın hikâyesine ışık tutuyor.
Y: Derviş Zaim
O: Buğra Gülsoy, Hazar Ergüçlü, Osman Alkaş

Güz Sancısı (2009)


 1950'li yılların bunaltıcı siyasi didişmeleriyle geçen bir güz döneminde geçen film Behçet'in dramını anlatır. Behçet hukuk fakültesinde asistanlık yapan parlak bir öğrencidir. Babası ise memleketleri Hatay'ın en büyük toprak ağalarındandır. Babası, Behçet'e siyasete girme konusunda baskı yapmaktadır ve genç adam, mecburen politikanın kirli ayak oyunlarının döndüğü kurtlar sofrasına adım atar. Siyasetin dışında Behçet'in hayattaki tek tutkusu komşusu güzel Rum kızı Elena oluverir. Gizli gizli izler Elena'yı, izledikçe de gönlünü yavaş yavaş kaptıracaktır. Ancak işler göründüğü kadar kolay değildir. Zamanla aşırı milliyetçi hezeyanlara düşen Behçet, koyu bir milliyetçiye dönüşecek; Rum kızı Elena'yla arasındaki devasa aşkın arasına politika girecektir.
Y: Tomris Giritlioğlu
O: Beren Saat, Murat Yıldırım, Belçim Bilgin, Okan Yalabık

 Hoşçakal Yarın (1998)


 Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın hikayesi. 1968-1972 yılları arasında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de öğrenci ve işçi hareketleri alabildiğince yoğundur. Askeri cunta yönetime el koyuyor. Aranmakta olan öğrenciler yakalanıyor ve haklarında idam talebiyle mahkeme başlıyor. Savunma avukatları, gençlerin idam talebini gerektirecek bir suçlarının olmadığını tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor, ama askeri mahkeme idamda ısrarlı olduğunu belirtiyor. Yargılamalar sonunda üç gence idam cezası çıkıyor. Artık idam için geriye sayım başlıyor. Dışarıda idamların durdurulması için ülke genelinde kampanyalar başlıyor, ama içeride üç genç de sonucun değişmeyeceğini biliyorlar. Onlar ailelerine son mektuplarını yazmaya başlıyorlar.
Y: Reis Çelik
O: Tuncel Kurtiz, Bülent Çolak, Berhan Şimşek
 

İki Dil Bir Bavul (2008)


 İki Dil Bir Bavul üniversiteden yeni mezun olmuş ve uzak bir Kürt köyüne atanmış Türk öğretmenin bir yılını, onun okula yeni başlayan ve Türkçe bilmeyen çocuklarla yaşadıklarını anlatır. Bir yıl boyunca öğretmenin farklı bir topluluk ve kültür içindeki yalnızlığına, çocuklar ve köylülerle yaşadığı iletişim problemine, çocuklardaki değişime tanık oluruz. Bu süreç boyunca öğretmen ve çocuklar birbirlerini yavaş yavaş tanımaya ve anlamaya başlarlar.
Y: Orhan Eskiköy, Özgür Doğan
O: Emre Aydın
 

Kelebeğin Rüyası (2013)

 Zonguldak'ta yaşayan, iki genç şair Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu, yeni yeni modernleşen bu madenci kentinde memuriyet hayatlarını sürdürürken, bir yandan da sanatla, edebiyatla ve en çok da şiirle iç içe yaşamaktadırlar. Ayakları üzerine yeni kalkan genç Cumhuriyet, bir yandan modernleşme çabasındayken, aynı yıllarda Avrupa'da da çetin bir savaş yaşanmaktadır. Belediye Başkanı'nın kızı Suzan'ın Zonguldak'a geri gelmesiyle Rüştü ve Muzaffer'in şiire olan inancı daha da artar. Henüz lise öğrencisi olan Suzan, çevrenin istememesine rağmen iki gençle yakın arkadaş olur. Fakat 1940'lı yılların vebası olan verem, iki genç insanın da sağlığını git gide tehdit etmektedir. Rüştü ve Muzaffer'in hem kendi gelecekleri, hem de dünyanın gidişatı hayra alamet değildir.
Y: Yılmaz Erdoğan
O: Kıvanç Tatlıtuğ, Mert Fırat, Yılmaz Erdoğan, Belçim Bilgin, Farah Zeynep Abdullah

Mavi Gözlü Dev: Nazım Hikmet (2007)

 

Komünizm propagandası nedeni ile mahkum edilen Nazım, içeride kulaktan kulağa büyüyen haklı bir üne kavuşur. Dil yeteneği ve muhteşem şiirleri sayesinde yavaş yavaş bir efsane haline dönüşür. Çevresinde şiirinden, ressamlığından feyz alarak genişleyen bir devrimci ve sanatçı arkadaş grubu oluşurken Nazım Hikmet’in aklında olan tek şey çok sevdiği eşi Piraye’dir. Uzun zamandır haber alamadığı karısını çok merak etmektedir. Savaş yıllarının sefaleti iyice kendisini hissettirirken Nazım için yıkım olacak haber de gelmekte gecikmez. Hakkında verilen 28 yıl hapis cezası onaylanmıştır. 
Y: Biket İlhan
O: Yetkin Dikinciler, Dolunay Soysert, Özge Özberk

Nefes: Vatan Sağolsun (2009)


 “Nefes: Vatan Sağolsun”,   2365 metre yükseklikteki Karabal Jandarma Karakolu'nu korumakla görevlendirilen bir yüzbaşı komutasındaki kırk askerin hikayesidir. Büyük çaplı bir sınır ötesi operasyonun başlamasıyla, telsiz röle istasyonunun bulunduğu Karabal Jandarma Karakolu'nun önemi daha da artmıştır. Çünkü operasyona katılan birliklerin haberleşmesi artık bu röle istasyonu ile sağlanacaktır. Güneydoğu’da Irak sınırına yakın bir ilçedeki Komando Tugayı'nda görevli Yüzbaşı ve emrindeki askerler, tipi ve karla mücadele ederek iki gün süren intikalin ardından karakola ulaşırlar. Karakol'da bulunan Jandarma askerleri ile birlikte geçirdikleri günlerde acıyı, sevinci ve hasreti paylaşırlar; son güne kadar karakolu ve telsizi koruma görevlerini yerine getirmek için mücadele ederler.
Y: Levent Semerci
O: Mete Horozoğlu, İlker Kızmaz, Birce Akalay
 

Otobüs Yolcuları (1961)

 

27 Mayıs darbesinden sonra ortaya çıkan 'Güvenevler Dosyası”yla ilgili inşaat yolsuzluğunu ve günumüzdeki 'arazi mafyası'nın başlangıç yıllarını gözler önüne seren toplumsal gerçekçi bir deneme. Aydın bir belediye otobüsü şoförü olan Kemal(Ayhan Işık), yolcularından üniversite öğrencisi(Türkan Şoray) ilgilenir. Kızın babası, site yapmak vaatleriyle fakir mahalle halkını sömüren bir üçkağıtçıdır. Kemal, ezilen sınıfta birlikte olup ezenlere, özellikle de sevdiği kızın babasına tavır alır.
Y: Ertem Göreç
O: Türkan Şoray, Ayhan Işık

Saklı Hayatlar (2011)

  
 Film, Sünni kimliğine bürünen Alevi bir ailenin, Sünni üst komşularıyla kesişen hayatlarını anlatıyor. Bu saklanan hayatlar arasında yeşeren bir aşk öyküsü, gizlenmek zorunda bırakılan kimlikleri ortaya çıkaracaktır. Film, “Aşk mı, önyargı mı galip gelecek?” sorusuyla izleyicisini 'kimlik farklılıkları'yla yüzleştiriyor.
Y: Ahmet Haluk Ünal
O: Ceren Hindistan, Yusuf Akgün, Laçin Ceylan
 

Salkım Hanım’ın Taneleri (1999)

 

Nimet ve Durmuş Niğde'den İstanbul'a göç ederler ve Durmuş'un memleketten arkadaşı Bekir'in yanına sığınırlar. Bekir, Halit Bey'in hanının odabaşılığını yapmaktadır. Bekir, Durmuş'a handa iş bulur. Ancak hamallık yaparak hayatını kazanmak Durmuş'un hırslarına uygun değildir. O, Halit Bey'in sahip olduğu herşeye göz dikmiştir. Konağa, handaki dükkanlara ve metresi Nefise'ye... O günlerde çıkarılan Varlık Vergisi nedeniyle Halit Bey, bakımevinde tedavi gören sevgili karısı Nora'ya öngörülen vergiyi ödeyebilmek için mallarını elinden çıkarmaya başlar. Kayınbiraderi Levon ise Aşkale'ye sürgüne görderilir. Varlık Vergisi herkesin kaderini etkilemeye başlamıştır.
Y: Tomris Giritlioğlu
O: Hülya Avşar, Zuhal Olcay 
 

Sonbahar (2008)


Sonbahar, Türkiye'nin karanlık zamanlarından biri olan "Hayata Dönüş Operasyonları" sonrasında cezaevinden salınan Yusuf adlı melankolik gencin yaşama dair mücadelesinden bir kesitin hikayesi. Yusuf, 12 yıl kaldığı cezaevinden birkaç ay ömrü kaldığı için salınır. Çamlıhemşin-Fırtına Vadisi'ndeki köyüne, yaşlı annesinin yanına döner. Köyün bozulan ekonomisi yüzünden sadece yaşlıların kaldığı köyde, zamanını arkadaşı Mikhail ile yaşayamadıkları gençliklerini düşünerek ve akoru bozulan tulumunu onararak geçirir. Çoğu zaman hapishanedeki yaşamının alışkanlığıyla kendini eve kapatır ve iç hesaplaşmasını yaşar. Bir gün, ilçedeki bir meyhaneye Mikhail'in zoruyla gider ve Gürcü konsomatris kız Elka'ya aşık olur. Yakın olan ölümünü içinde saklarken, aşkından ayrılacağının acısı da acısına katılır.
Y: Özcan Alper
O: Onur Saylak, Megi Kobaladze, Raife Yenigül
 

Uçurtmayı Vurmasınlar (1989)

 

 Annesinin hapis cezası yüzünden hapishanede büyümek zorunda kalan Barış, bütün mahkumların neşe kaynağıdır. Siyasi mahkumlardan biri olan İnci ile arasındaki yakınlık diğer bütün mahkumlarla olandan çok daha farklıdır.
Küçük Barış ile İnci arasında gelişen bu sevgi dolu dostluk, hapishane duvarlarını bile delen koskoca bir dünya yaratmalarını sağlayacaktır.
Y: Tunç Başaran
O: Ozan Bilen, Nur Sürer

Vali (2009)


Vali Recep Yazıcıoğlu'nun özyaşam öyküsünün sinema perdesine aktarımı olan bu filmde güçlü karakterli bir devlet adamı kimliğiyle bilinen müteveffa valinin ucu uluslar arası teşkilatlara da dayanan ibretlik hikayelerine odaklanacağız. İradesi, sıradışı fikirleri ve enerjisiyle halkın güvenini kazanmış bir devlet adamı olan Recep Yazıcıoğlu, en son görev yaptığı Denizli ilinde başından geçen ilginç olaylarla karşımıza geliyor. Yaptığı sıradışı işlerle adını tarihe yazdıran Yazıcıoğlu'nu, Denizli'de son derece sıradan ancak arkasında yüzlerce soru işareti bırakan bir trafik kazasında kaybetmiştik. Binlerce sevenini üzüntüye boğan bu elim kazanın perde arkası, ucu uluslararası örgütlere ve gizli servislere dayanan ilginç olaylar Vali filminde beyazperdeye yansıyor.
Y: Çağatay Tosun
O: Erdal Beşikçioğlu, Şebnem Dönmez, Uğur Polat, İsmail Hacıoğlu

Vizontele Tuuba (2003)


 1974 yılında televizyonla tanışan Güneydoğu kasabasının hikayesi devam ediyor. Bu küçük kasabada 1980 yazında yaşananlar konu ediliyor. Artık kasabada bazı evlerde televizyon var, akşamları televizyonu olan evlerde insanlar toplanıyor, Dallas seyrediyorlar. Deli Emin kasabanın tabela işleriyle uğraşıyor. Dükkanların, kahvehanelerin, yazlık sinemanın, Adalet Partisi İlçe Başkanlığı'nın ve devrimci derneklerin tabelalarını hep o hazırlamış; hepsinin bir köşesine de bir güvercin resmi kondurmuş. Gelen sürpriz konuklarla kasabada hayat hareketlenirken, ülkede yaşanan siyasi gelişmeler tüm ülkeyi olduğu gibi kasaba halkını da etkilemektedir.
Y: Yılmaz Erdoğan
O: Yılmaz Erdoğan, Tuba Ünsal, Demet Akbağ, Tolga Çevik, Tarık Akan

Yangın Var (2011)


 İtfaiye kamyonları bozulan Karadenizli Çayırbağı beldesine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bir itfaiye aracı hibe eder. Karadenizli Koşman itfaiye arabasını teslim almak için hayatında ilk kez Diyarbakır’a ayak basar. Koşman, Diyarbakır’ın zenginliğini görür, Diyarbakır’a ve yaşayan halkına olan tüm algısı alt üst olur. Dönüş yolculuğu sırasında yanında gizemli bir misafir, dışarıda olağanüstü bir doğa, önünde uzun bir yol ve sıra dışı bir macera vardır. Aşk, hüzün ve kahkaha dolu 1.200 kilometrelik yolculuk Koşman ve Diyarbakır’dan kendisine katılan Asya’nın bütün hayatını değiştirir.
Y: Murat Saraçoğlu
O: Osman Sonant, Nesrin Cavadzade
 

 Yol (1982)


 Sıkı yönetim döneminin en iç acıtıcı dönemlerindeyiz... İmralı Cezaevi'nde yatan beş mahkum, kendilerine verilen bir izin sayesinde bir haftalığına köylerine dönebileceklerdir. Ancak yol uzundur, yol tehlikelidir, yol can alır. Dışarıdaki dünya içeridekinden hiç farklı değildir. Zulüm her yerdedir, bu topraklarda insan olmak hiç kolay değildir.
Y: Yılmaz Güney, Şerif Gören
O: Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün 
 

Zübük (1980)

İbrahim Zübükzade(Kemal Sunal) mesleğinden ihraç edilmiş bir siyasetçidir. Sözünde durmayan, ahlaksız bir adamdır. Gazeteci Yaşar gazetede yayınlamak istediği yazı dizisi için Zübükzade’nin yaşam öyküsünü öğrenmek ister. Gittiği köyü Gülören’de karşılaştığı köylüleri Zübükzade’yi nefretle anarlar. Yaşar’ın köylüden aldığı bilgiye göre Zübük iş hayatına bir dairede katip olarak başlamış, kısa sürede aldığı rüşvetlerle zengin olup çıkmıştır. Foyası ortaya çıkınca kovulan Zübük, Destek Partisi’ne girip yağcılıkla ocak başkanlığına yükselir. Girdiği her yere de rüşveti bulaştırır.
Y: Kartal Tibet
O: Kemal Sunal, Ali Şen, Metin Serezli, Bülent Kayabaş, Nevra Serezli

Dikenli Yol (1986)


Dikenli Yol, başrollerini Kadir İnanır ve Hülya Koçyiğit'in paylaştığı, 1986 yapımı Zeki Alasya filmi.
Film, 12 Eylül öncesi siyasi olaylara karışan ve bu yüzden abisinin ölümüne neden olan Hüseyin'in büyük şehre gidiş öyküsünü konu alıyor
Y: Zeki Alasya
O: Kadir İnanır, Hülya Koçyiğit,Mine Baysan, Eşref Kolçak, Muadelet Tibet, Nezih Tuncay,Barış Altay, Mustafa Yavuz, Suat Sungur, Ahmet Eskici, Hakkı Kıvanç

Av Zamanı (1988)


Av Zamanı, Erden Kıral'ın yönetmenliğini yaptığı 1988 yapımı bir film.
Film, 2. Ankara Film Şenliği'nde en iyi film ödülü almış ve Berlin Film Festivali'ne kabul edilmişti.
Terörizmin ortalığı kasıp kavurduğu günlerde Cunda Adası'na giden yazar, burada çalışan dul bir kadından ilham alarak yine yazmaya başlar.
Y: Erden Kıral 
O:  Aytaç Arman, Şerif Sezer, Zihni Küçümen

O... Çocukları (2008)


Sinema yönetmeni ve senarist Sırrı Süreyya Önder'in kaleme aldığı O... Çocukları 1981 senesinin faşist askeri darbe döneminden bir kesiti beyazperde'ye aktarıyor. Türkiye, askeri rejimin boyunduruğu altında inim inim inlemektedir. Hayat kadınlarının çocuklarına bakıcılık yapan emanetçi annenin, evinin ekseninde inanılmaz olaylar gelişecektir.
Çocuk psikolojisi, eğitim, töre, annelik duygusu, kadın erkek ilişkileri, toplumsal değer yargıları ve militarist baskı ortamının sorgulandığı, tartışmalara yol açacak bir film.
Y: Murat Saraçoğlu
O: Altan Erkekli, Özgü Namal, Demet Akbağ, İpek Tuzcuoğlu, Sarp Apak, Sezin Akbaşoğulları 

Prenses (1986)


Prenses, başrollerinde Serpil Çakmaklı ve Tunç Okan'ın oynadığı, 1986 yapımı Sinan Çetin filmi.
Film, devrimci bir grubun militanlarından Tarık ile fotoğrafçı Selim ve onların öğrentileri arasında kalan Nevres'in 12 Eylül öncesi yaşamlarını konu alıyor.
Y: Sinan Çetin
O: Serpil Çakmaklı, Tunç Okan, Mahmut Hekimoğlu,  Mehmet Esen

Bekle Dedim Gölgeye (1990)


Bekle Dedim Geceye, 68 kuşağı dört arkadaşın 12 Eylül Darbesi sürecindeki maceralarını konu edinmiş 1990 yapımı Atıf Yılmaz filmi.
  

Bu Son Olsun (2012)


Yaşar, Apo, Kovboy Ali, Cevat ve Ertuğrul'un hayattaki tek gayeleri, karınlarını doyurmak ve en büyük tutkuları olan şaraptan bir gün bile olsun ayrı kalmamaktır. Günübirlik yaşayan bu beş kişi, gayelerine ulaşabilmek için zamanın fırtınalı politik atmosferinden dahi faydalanmasını bilir. Sokaklarda yaşayan bu beş evsiz 12 Eylül 1980 sabahı geldiğinde sokağa çıkma yasağı ile karşı karşıya kalırlar. Ancak onların gidebilecekleri tek evleri vardır; o da yine sokaklardır. Yaşanan bir dizi yanlışlıklar komedisi sonucu kendilerini siyasi mahkûmlarla birlikte aynı cezaevinde bulurlar.
Cezaevi yönetimi arasında ise bir güç savaşı mevcuttur. Uzun yıllardır cezaevini dilediği gibi yöneten Cezaevi Müdürü Hızır, 12 Eylül askeri müdahalesi ile cezaevine atanan Yüzbaşı Kenan’ın üstü olmasından memnun değildir. Bu esnada diğer cezaevi personeli de yaşanan yeni durum içinde kendilerine iyi bir yer edinme peşindedir. Bu keşmekeş Yaşar ve arkadaşları için iyi bir fırsattır ve bu fırsatı değerlendirip kendilerine rahata erdirmeyi bilirler. Ancak zamanla içeride yaşananlara gönlü elvermeyen Yaşar, dışarıdan da tanıdığı mahkûmları kurtarmak ve duvarların birbirlerinden ayırdığı Sinan ile Lale çiftini tekrardan kavuşturmak için bir plan yapar...
Orçun Benli'nin yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı film olan Bu Son Olsun, 12 Eylül'e mizahi bir bakış atıyor.
Y: Orçun Benli
O: Engin Altan Düzyatan, Mustafa Uzunyılmaz, Ferit Kaya, Hazal Kaya, Orhan Eşkin, Bülent Çolak, Ufuk Bayraktar, Volga Sorgu Tekinoğlu, Deniz Uğur, Serdar Orçin, Engin Alkan, Murat Garibağaoğlu, Ahmet Saraçoğlu, Uğur Polat, Eray Özbal, Tuğrul Tülek, Murat Akkoyunlu, Kerem Coragil

Bütün Kapılar Kapalıydı (1990)


Bütün Kapılar Kapalıydı, başrollerini Aslı Altan ve Uğur Polat'ın paylaştığı, 1990 yapımı Memduh Ün filmi.
Film, yıllarını hapiste geçiren ve işkence gören Nil'in 12 Eylül sonrası düzendeki yabancılığını konu alıyor.
  

Eylül Fırtınası (1999)

 

 Eylül Fırtınası, Atıf Yılmaz tarafından 1999'da yapılmış filmdir. Filmde bir çocuğun gözünden 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nin sıradan bir ailenin üzerindeki etkileri anlatılır.
  

Hükümet Kadın 2 (2014)

 

Hükümet Kadın 2, 2014 yapımı, komedi türündeki Türk filmi. Yönetmenliğini yapan Sermiyan Midyat hem senaryosunu yazmış hem de başrolünü üstlenmiştir. Hükümet Kadın isimli birinci filmin 7 yıl öncesini anlatır.
  

Hükümet Kadın (2013)


Sekiz çocuk annesi, okuma yazma bilmeyen ve politikayla ilgilenmeyen Midyatlı bir kadın olan Xate'nin (Demet Akbağ) kocası Aziz Veysel (Ercan Kesal) Midyat Belediye Başkanıdır. Aziz Veysel'in ani ölümü üzerine başkanlık koltuğunu devralan Xate'nin başına hem komik hem de duygusal olaylar gelecektir. Xate'nin kocası bir gün araba kazasında hayatını kaybedince başkanlık koltuğuna Xate oturur. Ve kocasından kendisine yadigar kalan buyuk bir projeyi yerine getirmek için yemin içer: İlçeye ne pahasına olursa olsun suyla kavuşturmak. Suyu kavuşturur, elektriği de kavuşturmak isterken darbe olur ilçenin suyu kesilir. Bir gün kızını evlendirir ama kızını evlendirdiği saatlerde kalp krizi geçirir ölür.
  

Sen Türkülerini Söyle (1986)


Sen Türkülerini Söyle, başrolde Kadir İnanır'ın oynadığı, 1986 yapımı Şerif Gören filmi.
Film, 12 Eylül öncesi olaylara karışmış Hayri'nin yedi yıl hapis yattıktan sonra dışarı çıktığında, geride bıraktığı ailesi ve en yakın arkadaşlarında gördüğü değişimi konu alıyor.
 

Sis (1988)


Sis (Le Brouillard), başrollerini Rutkay Aziz ve Uğur Polat'ın paylaştığı 1988 yapımı Zülfü Livaneli filmi.
Ünlü yönetmen Elia Kazan'ın oyuncu olarak rol aldığı son filmdir

 Uzlaşma (1991)


 Uzlaşma, 1991 yapımı Oğuzhan Tercan filmi.
Abdi İpekçi suikastı ve 12 Eylül öncesini konu alan film, 1992 Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'nü kazandı. Yönetmen Oğuzhan Tercan ise 1992 Ankara Uluslararası Film Festivali'nde Umut Veren Yeni Yönetmen Ödülü'nü elde etti.
   

Zincirbozan (2007)



Gazeteci Abdi İpekçi suikastı ile başlayarak, 12 Eylül 1980 askerî müdahalesine kadar tırmanan terör olaylarını, bu olaylarla başa çıkmaya çalışan siyaseti, ordunun yönetime el koymasını, siyasi liderlerin sürgüne gönderilişlerini ve o süreçte yaşananları konu alan Zincirbozan, dönemi pek bilinmeyen yönleriyle yansıtıyor. Film adını, 12 Eylül sonrasında bazı siyasilerin mecburi ikamete tabi tutulduğu, Çanakkale’deki Zincirbozan askerî tesislerinden almaktadır.

Share on Google Plus

About Filmlerin

0 yorum:

Yorum Gönder